Kasza gryczana na słodko – rozwiązania.

Większość z nas przyzwyczaiła się do tego, że kasza gryczana podawana jest na słono lub na ostro, a o słodkich dodatkach do tego typu kaszy mało kto mówi, uważając, że słodycz bardziej pasuje do kaszy manny lub jaglanki.

Wszystko jest kwestią gustu. Od czasu do czasu warto urozmaicić smak i przerzucić się na drugi biegun dodawania uzupełnienia smakowego. Kasza gryczana na słodko będzie pysznym daniem deserowym, czy nawet obiadowym, gdy dodamy do niej trochę świeżego i słodzonego lekko cukrem waniliowym twarogu. Do tego jeszcze dość mogą świeże, sezonowe lub suszone owoce.

Ciekawym rozwiązaniem będzie dodanie do kaszy malin lub jeżyn. Całość można jeszcze delikatnie polać serkiem homogenizowanym o smaku waniliowym. Kasza podawana w takiej formie najlepiej smakuje na zimno, dlatego nie trzeba przy tym specjale zawracać sobie dodatkową głowy obróbką termiczną. Zresztą, kasza gryczana po ugotowaniu na szczęście bardzo szybko stygnie. Dzięki temu wszelkie dodatki w postaci owoców w jej sąsiedztwie odnajdują się znakomicie.

Leave a Comment